• 12 de maig de 2016

  Autopistes per a la Metàstasi

  La metàstasi, o la diseminació de cèl·lules de càncer des del tumor original a un òrgan diferent, és l'escenari més mortífer per a pacients de càncer, així que entendre aquest procés és una prioritat per a la ciència mèdica. En un descobriment apassionant, un equip d'investigadors ha identificat una proteïna, batejada com Mena, la qual és fonamental per organitzar la migració de les cèl·lules implicades en la metàstasi. Una forma específica de la proteïna, nomenada MenaINV, permet a les cèl·lules del càncer (mostrades en verd), reorganitzar fibres de proteïna com el col·lagen (en blau), facilitant el seu accés als vasos sanguinis (en roig). Per a pacients de càncer de pit com a mínim, la presència de MenaINV a les cèl·lules del tumor, més que a la forma típica de Mena, està associat amb la metàstasi i ràpida mortalitat, el que fa destacar més la importància d'aquesta proteïna. Més investigacions sobre MenaINV podria ajudar a desenvolupar uns mitjans d'avaluació del potencial d´invasió de tumors individuals, o fins i tot també per a bloquejar la metàstasi.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Madeleine Oudin i Jeff Wyckoff
  David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research, Massachusetts Institute of Technology, MA, EUA
  Imatge publicada inicialment sota una llicència Creative Commons NonCommercial-NoDerivs 3.0 d'Estats Units (CC PER-NC-ND 3.0 ENS)
  Investigació publicat en Cancer Discovery, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.