• 9 de març de 2021

  Cerca d'Atenció

  Com tria el cervell en què concentrar-se? - prestant 'atenció selectiva' a una secció de píxels d'una pantalla d'ordinador, automòbils en moviment, boles de neu procedents de tots els angles. Cercant pistes en el cervell d'un parent genètic, els científics van decidir posar un peix zebra com aquest dins de la realitat virtual - simulant depredadors que vénen d'esquerra i dreta al mateix temps. Observant com les neurones es disparen dins del peix, fet transparent, els investigadors tracen circuits cerebrals que impulsen diferents opcions - presta atenció a una amenaça i corre en la direcció oposada, o té en compte a tots dos depredadors i continua nadant heroicament pel centre. La identificació d'aquests circuits cerebrals prepara l'escenari per a estudis sobre com i per què ocorren les diferents respostes - mentre busquem circuits similars que ens ajuden a obrir-nos camí en el món exterior.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball d'António M. Fernandes i col·laboradors, Max Planck Institut of Neurobiology
  Departament Genes-Circuits-Behavior, Max Planck Institute of Neurobiology, Martinsried, Alemanya
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2020. Reproduït amb permís.
  Publicat en Neuron, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.