• 9 de març de 2021

  Cerca d'Atenció

  Com tria el cervell en què concentrar-se? - prestant 'atenció selectiva' a una secció de píxels d'una pantalla d'ordinador, automòbils en moviment, boles de neu procedents de tots els angles. Cercant pistes en el cervell d'un parent genètic, els científics van decidir posar un peix zebra com aquest dins de la realitat virtual - simulant depredadors que vénen d'esquerra i dreta al mateix temps. Observant com les neurones es disparen dins del peix, fet transparent, els investigadors tracen circuits cerebrals que impulsen diferents opcions - presta atenció a una amenaça i corre en la direcció oposada, o té en compte a tots dos depredadors i continua nadant heroicament pel centre. La identificació d'aquests circuits cerebrals prepara l'escenari per a estudis sobre com i per què ocorren les diferents respostes - mentre busquem circuits similars que ens ajuden a obrir-nos camí en el món exterior.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball d'António M. Fernandes i col·laboradors, Max Planck Institut of Neurobiology
  Departament Genes-Circuits-Behavior, Max Planck Institute of Neurobiology, Martinsried, Alemanya
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2020. Reproduït amb permís.
  Publicat en Neuron, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.