• 10 de març de 2021

  Girant en Espiral

  A mesura que avancen les campanyes de vacunació contra el coronavirus, els cientificts també estan treballant en vacunes per a altres malalties greus, inclosa la leptospirosi. Responsable aproximadament d'un milió de morts anuals a tot el món, la leotispirosi és causada pel bacteri Leptospira (a la imatge), transmesa principalment a través de l'orina de molts mamífers hostes, especialment rosegadors en barris marginals urbans. Abordar aquesta malaltia és un desafiament, ja que el gènere Leptospira és extremadament divers, amb 64 espècies, de les que 17 provoquen símptomes seriosos en humans, i més de 300 variants, o serotips. En un avanç potencial, els investigadors van desenvolupar una vacuna viva atenuada basada en Leptospira alterada, que es va tornar inofensiva per una mutació en FcpA, una proteïna del flagel del bacteri, essencial perquè es moga. En ratolins i hàmsters, la immunització conferia protecció contra diverses espècies de Leptospira, i els va impedir colonitzar els renyons, bloquejant així la transmissió a través de l'orina. Es necessita més recerca per a provar la seguretat i l'eficàcia en humans, però aquests signes encoratjadors augmenten l'esperança de trobar una solució.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball d'Elsio A Wunder i col·laboradors
  Department of Epidemiology of Microbial Diseases, Yale School of Public Health, New Haven, CT, EUA
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.