• 9 de març de 2016

  Cervell de Borinot

  Aquestes imatges increïblement detallades són exploracions del cervell d'un borinot (que mesura menys d'un centímetre de llarg) creades utilitzant una nova tècnica anomenada exploració per microtomografia computeritzada (micro-CT). De manera similar als escàners de tomografia computeritzada (TC) utilitzats als hospitals per visualitzar els tumors dins dels pacients o per veure l'estructura d'un cervell humà, la micro-CT utilitza feixos de raigs X de precisió per escanejar, a través d'objectes, centenars de vegades en totes les direccions. Aquests raigs X es recullen i es van acoblant utilitzant un ordinador potent, creant una imatge tridimensional que revela una gran quantitat de petits detalls. A diferència d'altres tècniques de microscòpia d'alta potència, en les quals s'utilitzen productes químics potencialment nocius per a conservar les cèl·lules, la micro-CT pot ser utilitzada per observar els teixits en el seu estat natural, proporcionant una imatge més precisa. I encara que pugui semblar que no tenim molt en comú amb un borinot brunzinaire, l'estudi de les estructures dels seus cervells i de com es relacionen amb la seva funció ajuda a aportar llum sobre la nostra pròpia matèria grisa.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball de Dylan B. Smith i col·laboradors
  Silwood Park, Imperial College London, School of Biological Sciences, Royal Holloway University of London, Regne Unit
  Imatges publicades originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.