• 12 de gener de 2017

  Bonys i Cervells

  Un colp al cap, si és causat per un accident o mentre es practicava esport, mai no és agradable. A més de ser dolorós, inclús lleus lesions al cap poden causar commocions cerebrals – una pèrdua breu de la funció mentals que pot portar algú a veure estreles, sofrir pèrdues de memòria o inclús perdre la consciència. Les commocions cerebrals normalment es passen ràpid, però poden tindre efectes a llarg termini, incloent mal de caps i marejos, que poden perdurar mesos. Desafortunadament, l'efecte de les commocions cerebrals no es mostra en un escàner convencional del cervell. Els científics estan ara desenvolupant una tècnica d'escaneigr més avançada anomenada magnetoencefalografia (MEG) – provant-se aquí en un voluntari– que mesura l'activitat i la comunicació dins del cervell. Les persones amb commocions cerebrals tenen canvis distintius en els patrons de MEG, els quals també reflecteixen la seua severitat. Aquesta tècnica podria ajudar a diagnosticar i monitoritzar gent amb commocions cerebrals per assegurar-se que reben els tractaments i atencions adequats.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Vakorin i col·laboradors
  Department of Biomedical Physiology and Kinesiology, Simon Fraser University, Burnaby, British Columbia, Canadà
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Publicat en PLOS Computational Biology, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.