• 5 de juny de 2019

  Com Danya Zika

  El virus del Zika ha estat en una gira mundial des de que fou descobert a Uganda en 1947. S'anà propagant a través de la picadura del mosquit, així doncs, viatjà des d'Àfrica cap a Àsia, per a arribar finalment a Amèrica. Al llarg del seu camí ha evolucionat fins convertir-se en dos llinatges diferents: l'africà i l'asiàtic/americà. Encara que solament causa símptomes lleugers en adults sans, la infecció per Zika durant l'embaràs pot ser devastadora, ja que pot dur a avortaments espontanis i/o problemes amb el desenvolupament cerebral (microcefàlia). Curiosament, açò pareix ser un efecte relativament recent, la qual cosa ha dut als investigadors a preguntar-se si el virus l'ha adquirit al llarg dels seus viatges. Per a esbrinar-ho, s'exposaren ratolines gestants a diferents versions del Zika de tot el món i s'observaren els efectes als fetus, al voltant de les tres quartes parts de l'embaràs. Els tres tipus causaren seriosos problemes (segona, tercera i quarta imatge) en comparació amb una femella no infectada (primera imatge), per tant, açò demostrà que les propietats nocives del Zika durant l'embaràs no són res nou.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball d'Anna S. Jaeger i col·laboradors
  Department of Veterinary and Biomedical Science, University of Minnesota, Twin Cities; St. Paul, MN, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BT 4.0)
  Publicat en PLOS Neglected Tropical Diseases, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.