• 14 de setembre de 2021

  Com les Ments

  Dibuixar similituds entre humans i criatures una mica diferents com ara mosques del vinagre o peixos zebra freqüentment permet els investigadors gastar-los com a "models" per a diferents aspectes de la salut i el desenvolupament. Els investigadors estudien el cervell en desenvolupament d'aquesta larva de polp recentment eclosionada (Octopus vulgaris) vista just darrere de l'ull. S'ha trobat que, semblant als mamífers, les cèl·lules destinades a convertir-se en neurones amb freqüència migren llargues distàncies per connectar-se amb el cervell en desenvolupament. Algunes d'aquestes cèl·lules són controlades per proteïnes similars als factors de transcripció d'aquelles que formen el nostre propi sistema nerviós. Tot i que la nostra evolució va prendre un camí ramificat a partir dels cefalòpodes com el polp, aquests estudis suggereixen que pot ser hi hagen trets comuns al desenvolupament de grans cervells complexos, els quals poden revelar secrets del nostre cervell.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball d'Astrid Deryckere i col·laboradors
  Laboratory of Developmental Neurobiology, Department of Biology, KU Leuven, Leuven, Bèlgica
  Imatge publicada originalment sota llicència de Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, agost de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.