• 12 d’octubre de 2017

  Cometa Cel·lular

  Els fibroblasts, com aquest d’ací, són cèl·lules discretes però de vital importància. Són una part fonamental de la 'cola' biològica que manté unides les nostres cèl·lules i òrgans, coneguda com a teixit connectiu, i es posa en acció en qualsevol lloc on siga necessari curar ferides i reparar danys. Aquesta cèl·lula és tenyida amb un colorant fluorescent que marca una molècula anomenada factor tissular, que és el que desencadena una cascada de reaccions químiques donant lloc a la formació de coàguls sanguinis, el primer pas en el procés de cicatrizació de les ferides. Encara que els coàguls són vitals per curar les ferides, poden causar

   

  Els fibroblasts, com aquest d’ací, són cèl·lules discretes però de vital importància. Són una part fonamental de la 'cola' biològica que manté unides les nostres cèl·lules i òrgans, coneguda com a teixit conjuntiu, i es posen en acció en qualsevol lloc on siga necessari tancar ferides i reparar danys. Aquesta cèl·lula està tenyida amb un colorant fluorescent que marca una molècula anomenada factor tissular, que és el que desencadena una cascada de reaccions químiques donant lloc a la formació de coàguls sanguinis, el primer pas en el procés de cicatrizació de les ferides. Encara que els coàguls són vitals per reparar parts trencades, poden causar problemes si es formen dins dels vasos sanguinis. Els coàguls sanguinis desplaçats es queden encallats en artèries vitals, bloquejant el flux sanguini i causant atacs de cor o accidents vasculars cerebrals. Com a conseqüència del seu paper clau en la formació dels coàguls sanguinis, els fibroblasts i les molècules que produeixen són els objetius principals per als científics que busquen noves teràpies per dissoldre coàguls, amb el potencial de salvar milers de vides cada any.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge de la Dr Marcela Rosas, Cardiff University
  Cardiff University School of Medicine, Cardiff, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Imatge de la llista seleccionada per als premis ''Reflections of Research'' 2017 de la British Heart Foundation

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.