• 12 de setembre de 2016

  Comportament dels Cilis

  Els nostres cervells estan banyats en un mar de líquid cefaloraquidi. Els compostos químics flueixen a través de cambres anomenades ventricles, recorrent les àrees importants del cervell on es controlen els pensaments, les accions i els comportaments. Aquest mapa mostra els corrents que es mouen en el tercer ventricle del cervell d'un porc, on els productes químics flueixen al voltant de l'hipotàlem. Òbviament, el cervell és un òrgan 3D, però aplanat pareix un mapa del temps, els colors mostren els compostos químics movent-se en diferents direccions, revelant un patró complex. A través de les parets dels ventricles, les estructures cel·lulars paregudes a pèls i anomenades cilis, es balancegen cap enrere i cap a endavant per formar aquests corrents. La investigació de com i quan els cilis canvien de direcció podria revelar com, canant els patrons de moviment del líquid cefaloraquidi, es controla l'hipotàlem dels humans i, amb açò, els nostres cicles de son i els patrons d'alimentació.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Regina Faubel i col·laboradors
  Max Planck Institute for Biophysical Chemistry, Göttingen, Alemanya
  Imatge reproduïda amb el permís d'AAAS
  Publicat en Science, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.