• 11 de setembre de 2016

  Invasors Bacterians

  Sir Francis Lake és ben conegut perquè va navegar per alta mar arreplegant béns i defenent-se dels enemics espanyols. No obstant, el seu final aquòs va ser poc heroic perquè la disenteria li llevà la vida. Més de la meitat d'un milió de persones moren encara per any degut a aquesta forma severa de diarrea. Una de les causes és la infecció pel bacteri Shigella. Les vesícules especials, anomenades macropinosomes, es pensa que estan involucrades en aquesta infecció. Els investigadors, utilitzen una tècnica de visualització anomenada CLEM per a descobrir el paper que aquestes vesícules exerceixen. El bacteri (blau) invaeix la cèl·lula tancat en una membrana anomenada vàcuol, envoltada de filaments d'actina (morat), i en un principi prou diferent de les vesícules veïnes (taronja). Una volta dins, les macropinosomes que es formaren quan el bacteri entrà a la cèl·lula prenen contacte amb el vàcuol. Aquestes senyals fan que el vàcuol es trenque i que Shigella s'allibere en el citoplasma cel·lular. Conèixer amb precisió com Shigella treballa en les nostres cèl·lules pot obrit portes a noves teràpies.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball d'Allon Weiner, Nora Mellouk i Noelia López, i col·laboradors
  Institut Pasteur, Dynamics of Host-Pathogen interactions Unit, París, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Patogens, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.