• 15 de març de 2022

  Compressió

  Obrir-se pas a través de la multitud pot ser un procés lent i frustrant. No obstant, per a determinats tipus de càncer la sensació de compressió mecànica desencadena una activació del moviment, o metàstasi. Les exploracions de micro-tomografia computada revelen la pèrdua de teixit saludable en els pulmons de ratolins després d'una invasió de huit setmanes de cèl·lules canceroses que havien sigut abans comprimides (part inferior) front amb cèl·lules canceroses no comprimides (part superior). Per investigar açò, científics passaren cèl·lules de càncer de mama a través d'un espai tancat varies voltes, simulant l'estrès mecànic trobat als teixits vius. Les cèl·lules confinades s'adaptaren, creant proteïnes especials que suprimiren l'autodestrucció per anoikis, una mena de mecanisme de seguretat que s'activa quan les cèl·lules s'aïllen dels teixits. Impulsades pels efectes de la compressió, les cèl·lules del càncer de mama s'estengueren de manera més agressiva. La utilització de fàrmacs que "resensibilitzen" les cèl·lules en metàstasi a l'anoikis podria oferir una nova via per al tractament de càncers humans.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de treball de Deborah Fanfone i col·laboradors/es
  Cancer Research Center of Lyon (CNRS), INSERM 1052, CNRS, Lyon, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, març de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.