• 14 de març de 2022

  Seguiment Ràpid

  Una de diverses proteïnes motores utilitzades per a moure els components cel·lulars, la dineïna generalment opera adherint-se a una càrrega i després arrossegant-la al llarg de les pistes establides pels filaments del citoesquelet anomenats microtúbuls. No obstant això, els científics que estudien la producció d'òvuls en la mosca del vinagre Drosophila melanogaster van descriure recentment una manera d'acció totalment diferent. En la cambra d'ous de la Drosophila femella (a la foto), les cèl·lules nodrissa (a l'esquerra) proporcionen a l'ovòcit en desenvolupament (dreta) proteïnes, orgànuls i ARN, a través de connexions intercel·lulars conegudes com a canals anulars (rosa, amb microtúbuls en blanc). Allí, en lloc de transportar la càrrega com de costum, la dineïna, ancorada a l'interior de la membrana cel·lular, mou els propis microtúbuls, lliscant-los a través d'ells; aquest moviment arrossega el citoplasma, portant amb si mateix grans quantitats de partícules per al lliurament massiu. Atés que la dineïna està altament conservada en totes les espècies, i també s'han trobat canals anulars en cèl·lules productores d'òvuls en vertebrats, inclosos els humans, aquest transport 'anar amb el corrent' podria ocórrer més àmpliament.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball de Wen Lu i col·laboradors
  Department of Cell and Developmental Biology, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, IL, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, febrer de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.