• 14 de març de 2022

  Seguiment Ràpid

  Una de diverses proteïnes motores utilitzades per a moure els components cel·lulars, la dineïna generalment opera adherint-se a una càrrega i després arrossegant-la al llarg de les pistes establides pels filaments del citoesquelet anomenats microtúbuls. No obstant això, els científics que estudien la producció d'òvuls en la mosca del vinagre Drosophila melanogaster van descriure recentment una manera d'acció totalment diferent. En la cambra d'ous de la Drosophila femella (a la foto), les cèl·lules nodrissa (a l'esquerra) proporcionen a l'ovòcit en desenvolupament (dreta) proteïnes, orgànuls i ARN, a través de connexions intercel·lulars conegudes com a canals anulars (rosa, amb microtúbuls en blanc). Allí, en lloc de transportar la càrrega com de costum, la dineïna, ancorada a l'interior de la membrana cel·lular, mou els propis microtúbuls, lliscant-los a través d'ells; aquest moviment arrossega el citoplasma, portant amb si mateix grans quantitats de partícules per al lliurament massiu. Atés que la dineïna està altament conservada en totes les espècies, i també s'han trobat canals anulars en cèl·lules productores d'òvuls en vertebrats, inclosos els humans, aquest transport 'anar amb el corrent' podria ocórrer més àmpliament.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Wen Lu i col·laboradors
  Department of Cell and Developmental Biology, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, IL, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, febrer de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.