-
11 d'octubre de 2017
Coneixements sobre els Oòcits
Les dones naixen amb òvuls immadurs anomenats oòcits, que maduren més endavant en la vida, un en cada cicle menstrual, preparats per ser fecundats. Aquest ovari de ratolí mostra els seus propis preciosos oòcits, artificialment tenyits de roig i amb els nuclis grocs. Desafortunadament, els oòcits sovint es danyen quan el càncer es tracta amb quimioteràpia, deixant a moltes dones infèrtils. Però hi ha esperança. La quimioteràpia sovint funciona fent que les cèl·lules canceroses s'autodestruisquen, i els científics van trobar que una cosa semblant estava passant en els oòcits com a efecte secundari. En general, una proteïna anomenada CHK2 només s'activa en els oòcits amb ADN danyat, per evitar que aquests siguen fecundats, però la quimioteràpia fa que s'active també en tots els sans. En bloquejar temporalment CHK2 amb un fàrmac, els investigadors van salvar els oòcits més petits sans del ratolí (com els de la part inferior esquerra) que d'altra manera haurien mort. En el futur, es podran oferir fàrmacs similars a les dones que pateixen càncer, potser proporcionant l'esperança d'una nova família després de la seua recuperació.
Escrit per John Ankers
Imatge del Schimenti Lab, Cornell University
Department of Biomedical Sciences, Cornell University, College of Veterinary Medicine, Ithaca, Nova York, NY, EUA
Investigació publicada en Genetics, agost de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.