• 12 de desembre de 2022

  Confia en els teus Ulls

  "Els arbres no et deixen veure el bosc". A més d'una antiga dita anglesa també és un problema amb què els científics es barallen quan intenten observar òrgans sencers durant experiments amb models d'animals. Volen conéixer els detalls particulars (els arbres) però també capturar l'òrgan sencer (el bosc). Uns investigadors presenten ara una manera ràpida, assequible i d'alta resolució per capturar òrgans sencers en 3D anomenada Tomografia Translacional Ràpida de Seccions Excitades amb Llum Untraviolada (TRUST en anglés). Escanejant seccions de teixit, aquesta tecnologia va ser capaç de capturar imatges tant de les tincions fluorescents unides a molècules específiques com de lautofluorescència generada per teixit sense tenyir. Tot emprant una assequible llum LED ultraviolada i una càmera a color. El resultat? Imatges detallades en 3D d'òrgans de ratolí sencers, com el cervell o el cor, o de xarxes com vasos sanguinis del cervell (a la imatge) i nervis. També es van escanejar embrions sencers de ratolí, demostrant que TRUST pot ajudar en investigacions mèdiques i en l'estudi del desenvolupament.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Vídeo del treball de Wentao Yu i col·laboradors
  Department of Chemical and Biological Engineering, Hong Kong, Xina
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, novembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.