• 13 de desembre de 2022

  Curtcircuits no tan Curts

  Una única neurona del teu cervell pot tindre fins a mil branques, i cada branca pot formar connexions (sinapsis) amb altres neurones. Resulta complex. El mapatge precís d'aquestes sinapsis necessita imatges en alta resolució al microscopi electrònic de cervells sencers, així com les eines per a rastrejar eficaçment les branques de les neurones. Per a aconseguir-ho, en primer lloc, els investigadors van tallar i obtindre imatges d'un cervell de peix zebra utilitzant microscòpia electrònica seriada de la superfície de la mostra. Després, van fer servir un algoritme per a dividir les imatges en seccions i detectar sinapsis automàticament. En conseqüència, l'equip va reconstruir més de 200 neurones en un sol espècimen, el qual també van observar mitjançant microscòpia de calci de dos fotons per a identificar les ubicacions de les sinapsis. Això va permetre a l'equip confirmar que la seua estratègia funcionava. Les reconstruccions en 3D van revelar totes les neurones que feien sinapsi amb dues neurones seleccionades; ací es mostra una d'aquestes neurones elegides (en roig) i totes les neurones que hi fan sinapsi amb ella. Aquest recurs serà, per tant, útil per tal de cartografiar circuits neuronals.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Fabian Svara i col·laboradors/es
  Max Planck Institute for Biological Intelligence, Martinsried, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Methods, octubre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.