• 19 de setembre de 2017

  Construint Ponts

  És el clàssic dilema de l’ou i la gallina. Els microtúbuls són tubs xicotets que proporcionen a una àmplia gama d'estructures i rutes de transport essencials per una diversitat de processos de les nostres cèl·lules. Però, durant el desenvolupament primerenc, les nostres cèl·lules no tenen centrosoma, una estructura que sol organitzar aquests microtúbuls i els posa acuradament al llarg de la cèl·lula per què puguen realitzar les seues funcions. Per tant, ¿com fan la seua funció sense que la seua guia els dirigisca en la direcció correcta? Mitjançant l’observació de cèl·lules vives d’un embrió de ratolí en desenvolupament que s’havia modificat per produir una proteïna fluorescent junt als microtúbuls (en blau a la fotografia), els investigadors trobaren la resposta: les cèl·lules estan connectades per ponts densos de microtúbuls (estructures de blau clar que uneixen cada cèl·lula), que dirigeixen el creixement de més microtúbuls interiors. Fils que ixen d’aquests ponts van a través de la cèl·lula i ajuden al transport de molècules claus que, en definitiva, dirigeixen el creixement des d’aquestes poques cèl·lules fins a un organisme sencer independent.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del trebal de J. Zenker i col·laboradors
  Institute of Molecular and Cell Biology, Agency for Science, Technology and Research (A*STAR), Singapur
  Imatge mostrada amb el permís de l'AAAS - American Association for the Advancement of Science
  Publicat en Science, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.