• 7 de febrer de 2017

  Contactes Vírics

  Una de les principals causes de malalties respiratòries, el virus sincitial respiratori (RSV), és habitualment responsable dels casos de pneumònia i bronquitis en xiquets. Investigacions recents suggerixen que aquest virus manipula les cèl·lules hoste per a augmentar la seua propagació dins d'un pacient. La proteïna F del virus actua per a augmentar el moviment de les cèl·lules infectades i promoure el creixement de filopodis, que són protuberàncies cel·lulars fines que contacten amb les cèl·lules veïnes, permetent al virus moure's entre elles. En la foto, les partícules de virus (en verd) viatgen al llarg del filopodi (visibles en roig) d'una cèl·lula infectada, a l'esquerra, a la superfície d'una altra. Aquest procés també depén d'una proteïna hoste, ARP2, que s'associa amb l'actina, un component clau del citosquelet que determina la forma i el creixement de les extensions cel·lulars. L'eliminació d'ARP2 reduïx el moviment de les cèl·lules infectades. L'eliminació d'ARP2 reduïx el moviment de les cèl·lules infectades, el desenvolupament de filopodis i la propagació del RSV, fent que la interacció entre RSV i ARP2 siga un blanc potencial per a futurs tractaments.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de Sundar Ganesan, Margery Smelkinson, i Juraj Kabat, i Masfique Mehedi, NIH NIAID, Bethesda, MD, EUA
  RNA Viruses Section, Laboratory of Infectious Diseases, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health, Bethesda, MD, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.