• 7 de febrer de 2017

    Contactes Vírics

    Una de les principals causes de malalties respiratòries, el virus sincitial respiratori (RSV), és habitualment responsable dels casos de pneumònia i bronquitis en xiquets. Investigacions recents suggerixen que aquest virus manipula les cèl·lules hoste per a augmentar la seua propagació dins d'un pacient. La proteïna F del virus actua per a augmentar el moviment de les cèl·lules infectades i promoure el creixement de filopodis, que són protuberàncies cel·lulars fines que contacten amb les cèl·lules veïnes, permetent al virus moure's entre elles. En la foto, les partícules de virus (en verd) viatgen al llarg del filopodi (visibles en roig) d'una cèl·lula infectada, a l'esquerra, a la superfície d'una altra. Aquest procés també depén d'una proteïna hoste, ARP2, que s'associa amb l'actina, un component clau del citosquelet que determina la forma i el creixement de les extensions cel·lulars. L'eliminació d'ARP2 reduïx el moviment de les cèl·lules infectades. L'eliminació d'ARP2 reduïx el moviment de les cèl·lules infectades, el desenvolupament de filopodis i la propagació del RSV, fent que la interacció entre RSV i ARP2 siga un blanc potencial per a futurs tractaments.

    Escrit per Emmanuelle Briolat

    Imatge de Sundar Ganesan, Margery Smelkinson, i Juraj Kabat, i Masfique Mehedi, NIH NIAID, Bethesda, MD, EUA
    RNA Viruses Section, Laboratory of Infectious Diseases, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health, Bethesda, MD, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Pathogens, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.