• 6 de febrer de 2017

  Sang de Peixos

  Els antics grecs creien que la sang transportava l'''esperit vital'' de les persones. Encara que no és estrictament cert, açò posa de manifest la importància de la sang en la salut humana. Les malalties com el càncer prosperen establint un bon subministrament de sang. Els fàrmacs dirigits a la formació de nous vasos sanguinis (un procés anomenat angiogènesi) són cabdals per al tractament d'aquestes malalties. Els ratolins són emprats per provar aquests fàrmacs, però són experiments llargs i costosos. Cercant un model més barat, més ràpid, però amb la mateixa eficàcia, els investigadors van recórrer al peix zebra. Per mitjà del marcatge dels vasos sanguinis del peix zebra amb un marcador verd fluorescent, els investigadors varen obtindre imatges de les aletes vives (a la fotografia). Quan es van tallar les aletes, tornaren a créixer en 50 dies, generant-se nous vasos sanguinis (la segona per la dreta, cap a l'esquerra; es pot observar la grandària original en la part dreta de la imatge). Observant el procés de l’angiogènesi en aquests peixos proporciona una forma ràpida i fàcil d'estudiar l'acció dels fàrmacs que alteren la mateixa. Els possibles fàrmacs futurs es podran, posteriorment, examinar millor en ratolins.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Ruslan Hlushchuk i Daniel Brönnimann, i col·laboradors
  Institute of Anatomy, University of Bern, Bern, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, març de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.