• 6 de febrer de 2017

  Sang de Peixos

  Els antics grecs creien que la sang transportava l'''esperit vital'' de les persones. Encara que no és estrictament cert, açò posa de manifest la importància de la sang en la salut humana. Les malalties com el càncer prosperen establint un bon subministrament de sang. Els fàrmacs dirigits a la formació de nous vasos sanguinis (un procés anomenat angiogènesi) són cabdals per al tractament d'aquestes malalties. Els ratolins són emprats per provar aquests fàrmacs, però són experiments llargs i costosos. Cercant un model més barat, més ràpid, però amb la mateixa eficàcia, els investigadors van recórrer al peix zebra. Per mitjà del marcatge dels vasos sanguinis del peix zebra amb un marcador verd fluorescent, els investigadors varen obtindre imatges de les aletes vives (a la fotografia). Quan es van tallar les aletes, tornaren a créixer en 50 dies, generant-se nous vasos sanguinis (la segona per la dreta, cap a l'esquerra; es pot observar la grandària original en la part dreta de la imatge). Observant el procés de l’angiogènesi en aquests peixos proporciona una forma ràpida i fàcil d'estudiar l'acció dels fàrmacs que alteren la mateixa. Els possibles fàrmacs futurs es podran, posteriorment, examinar millor en ratolins.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de Ruslan Hlushchuk i Daniel Brönnimann, i col·laboradors
  Institute of Anatomy, University of Bern, Bern, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, març de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.