• 28 d’octubre de 2015

    Contrarestar Cataractes

    Fent talls per aquest ull de ratolí es veuen com capes de ceba de cèl·lules fibroses corbades. Les fibres del cristal·lí maduren a mesura que es desenvolupa l’ull i es mouen cap al centre del cristal·lí, perdent els seus nuclis (les taques redones de color porpra) i omplint-se amb proteïnes cristal·lines (tenyide ací de color rosa). Les proteïnes cristal·lines són essencials per a la visió dels ratolins i la dels humans, però també poden ser danyines. Els canvis en l'ull, a mesura que envellim, de vegades permet la formació de cúmuls nuvolosos de proteïnes cristal·lines que condueixen a la formació de cataractes, la principal causa de discapacitat visual a tot el món. Estudiant els ulls dels que pateixen cataractes hereditàries, els investigadors van trobar un enzim anomenat lanosterol sintasa que no estava present, una pista important per al seu paper per a previndre la malaltia. Van descobrir que el lanosterol és capaç de dispersar les cúmuls cristal·lins i evitar la cataracta, augmentant les esperançes dels tractaments químics futurs sense la necessitat de cirurgia ocular.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del laboratori de Paul G. Fitzgerald, University of California Davis, School of Medicine, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons
    Investigació publicada en Nature, juliol de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.