• 29 d'octubre de 2015

  Estereocilis

  Una delicada estructura plena de líquid dins de cada orella interna, anomenada la còclea, ens permet oir. Dins del seu revestiment es troben les cèl·lules ciliades cloquears. I en la seua superfície hi ha paquets d'estereocilis sensibles al so, que s'organitzen en files d'altura creixent, formant com una escala (mostras amb molts augments a la imatge, amb un microscopi electrònic). Una molècula anomenada miosina 15 regula com aquests feixos d'estereocilis es desenvolupen i creixen fins arribar a la seua altura requerida. Les mutacions en el gen de la miosina 15 poden causar sordera hereditària en els éssers humans. Els estereocilis produïxen dues versions diferents de la miosina 15. Una versió xicoteta es produeix en els estereocilis joves i després, una vegada maduren, es produeix una versió més gran. En els ratolins que no tenen miosina 15 gran, els estereocilis es desenvolupen normalment però després les dues primeres files es deterioren i els ratolins no poden detectar el so. La molècula més gran és, per tant, crucial per mantenir estereocilis sans amb capacitat auditiva.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Qing Fang i els seus col·laboradors
  Publicat originalmen sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, agost de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.