-
24 d'octubre de 2017
Cor de Seda
L'aparició de l'enginyeria del teixit ha aportat moltes noves possibilitats terapèutiques, especialment per al cor. A diferència de molts altres tipus de cèl·lules del cos humà, les cèl·lules que composen el nostre múscul cardíac, els cardiomiòcits, no tenen la capacitat d'auto-renovació després d'una malaltia, per exemple després d'un atac cardíac. Ara els científics han demostrat que una versió genètica d'una proteïna ADF4 (κ16) de la seda de l'aranya de jardí (Araneus diademetus, fotografiada amb la seua presa embolicada en seda), és un material de bastida prometedor per a danys en el teixit cardíac. Quan s'aplicava una pel·lícula de la proteïna de seda a un portaobjectes de vidre, la seua càrrega positiva va facilitar l'adhesió de cardiomiòcits de rata, carregats negativament. No sent suficient amb això, les cèl·lules del múscul cardíac es comportaven amb normalitat, expressant altres proteïnes de les quals se sap que juguen un paper en la capacitat contràctil i en la comunicació intercel·lular. Donada la seua resistència i estabilitat mecànica úniques, aquesta proteïna podria ara ser explorada en diferents formes com fibres, càpsules i hidrogels.
Escrit per Soumya Perinparajah
Imatge de Stuart Ball, membre de Flickr
Investigació del Department of Nephropathology, Institute of Pathology, Muscle Research Center Erlangen (MURCE), Friedrich-Alexander-Universität Erlangen–Nürnberg (FAU), Erlangen, Alemanya
Imatge publicada originalment en Flickr sota una llicència Creative Commons BY-NC 2.0
Investigació publicada en Advanced Functional Materials, agost de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.