• 23 d’octubre de 2017

  Ullada Ràpida

  Viatjant a tota velocitat a través de les cèl·lules com una nau espacial que fa un zoom més enllà de les estreles, aquest vídeo et porta a un viatge a través del cervell d'un ratolí. Exploracions interactives com aquesta proporcionen informació valuosa sobre com diverses malalties s'arrelen en el cervell, però sempre han tardat setmanes en produir-se. No obstant això, una nova tècnica va produir aquesta visualització en poques hores. El mètode encertadament anomenat ‘FAST’ (sigles en anglès que volen dir "ràpid", de tomografia de microscòpia de sèries de superfícies de blocs) talla automàticament el cervell en fines làmines, i després processa els segments, produint imatges tan detallades que les cèl·lules individuals i els seus continguts poden veure's. Reduir dràsticament el temps empleat per a processar mostres significa que es poden comparar uns quants cervells junts, obrint una nova via d'investigació per als investigadors. La tècnica ja s'ha millorat i provat en mostres humanes, augmentant les esperances de què prompte puga utilitzar-se per a identificar anomalies físiques precises en els cervells malalts i, en última instància, conduir a nous tractaments.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge/vídeo del treball de Kaoru Seiriki, Atsushi Kasai, i col·laboradors
  Laboratory of Molecular Neuropharmacology, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Osaka University, Osaka, Japó
  Drets de la imatge/vídeo reservats per Elsevier 2017
  Publicat en Neuron, juny de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.