Imatge Biomèdica del Dia (IBdD)/ Biomedical Image of the Day (BPoD)

 • 8 d'agost de 2018

  Cor Regulat

  Si emplenes la teua banyera més o menys 20 vegades, podràs observar aproximadament la quantitat de sang que bombeja el teu cor a la resta del cos en un sol dia. És un treball exigent, que requereix una bona potència i ritme, els quals s’aconsegueixen amb el bombament sanguini de les quatre cambres que constitueixen el cor: dos ventricles i dues aurícules. Aquestes cambres estan fetes de cèl·lules anomenades cardiomiòcits. Els investigadors estan investigant com són produïts els cardiomiòcits durant el desenvolupament utilitzant embrions de peix zebra. Una sèrie de proteïnes senyal, que en conjunt formen el que es coneix com la Ruta Hippo, regulen el nombre de cèl·lules en diferents òrgans. Aquesta ruta inclou els enzims lats1 i lats2. Eliminant lats1 i lats2 en els embrions de peix zebra (fotografia, a la dreta) el nombre de cardiomiòcits auriculars (verd) incrementa en comparació amb els embrions normals (esquerra), com ens mostra la microscòpia de fluorescència. El nombre de cardiomiòcits ventriculars (magenta) resta invariable. La creació del motor de bombament que és el cor necessita, aleshores, les senyals Hippo per a mantenir el nombre adequat de cardiomiòcits que el constitueixen.

  Escrit per Lux Fathimathas

  Imatge del treball de Hajime Fukui i col·laboradors
  Department of Cell Biology, National Cerebral and Cardiovascular Center Research Institute, Suita, Japó
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.