• 9 d'agost de 2018

  Fam d'Hifes

  En la lluita entre les cèl·lules immunitàries anomenades macròfags i la infecció fúngica provocada per Candida albicans, els macròfags són de vegades els perdedors. Açò és degut a què C. albicans pot formar llargues projeccions –hifes– que són més llargues que els propis macròfags. D’aquesta manera, en els individus amb sistemes immunològics debilitats, les infeccions provocades per les hifes de C. albicans poden ser fatals. Els investigadors investigaren què passa quan un macròfag es troba amb una pressa més gran que ell mitjançant un cultiu de C. albicans amb marcatge fluorescent (de color blanc a la imatge). Afegint la substància con A (verd), que s'unix a la superfície del fong, van poder marcar les parts que no estaven envoltades pels macròfags. La proteïna actina (roig), la qual dóna als macròfags la seua estructura, també estava marcada per a poder veure's al microscopi de fluorescència. Les reconstruccions 3D resultants (fotografia) revelaren que els macròfags construeixen braços d'actina al voltant les hifes. Així, encara que siguen massa xicotets per a devorar el fong sencer, el macròfags agafen allò que poden unint-se fortament al voltant de l’hifa, permetent així l’alliberació i acció de les seues substàncies antimicrobianes.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Michelle E. Maxson i col·laboradors
  Program in Cell Biology, Hospital for Sick Children, Toronto, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, març de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.