-
27 de maig de 2022
Coreografia Embrionària
La transformació d'un embrió en un bebé inclou una coreografia abrumadorament complexa de milers de milions de cèl·lules. En l’escena inicial de l’actuació, tres capes de cèl·lules són les que es deuen formar l’embrió: endoderma, mesoderma i ectoderma. Els investigadors estan sondejant com es forma l’endoderma, el qual es convertirà en el teu estómac, intestins, pulmons, fetge i pàncrees. Utilitzant microscòpia d’excitació de dos fotons i registre d'imatges a intervals, en esferes de teixit embrionari de ratolí anomenades gastruloides (a la imatge), han rastrejat totes les cèl·lules etiquetant-les amb un colorant (a l’esquerra). En marcar diferents proteïnes amb fluorescència, han trobat que algunes cèl·lules perden una, anomenada E-cadherina, mentre que altres la conserven. A continuació, illes de cèl·lules amb E-cadherina foren rodejades per cèl·lules amb un marcador mesodèrmic, T-Brachyury (enmig), i es deslliçaren cap a un dels extrems de l'esfera que s'està allargant fins a finalment madurar a cèl·lules de l'endoderma. Açò oferix claredat sobre alguns dels primers moviments en la complicada dansa del desenvolupament.
Escrit per Lux Fatimathas
Aix-Marseille University, CNRS, IBDM, Turing Center for Living Systems, Marsella, França
Image publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, abril de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.