• 26 d'octubre de 2017

  Cors Danyats

  La cardiomiopatia és una malaltia del múscul cardíac causada per factors com ara l'obesitat, la pressió arterial elevada i la diabetis. Aquestes afeccions afigen una pressió extra als músculs cardíacs, i així poden tornar-se més febles. En la cardiomiopatia dilatada, el múscul cardíac del ventricle esquerre (la bomba principal del cor) resulta afectada d'aquesta manera, la qual cosa significa que la sang no és bombejada al voltant del cos de forma tan efectiva com deuria. A la imatge es mostren seccions del cor d'un ratolí, d'aparença normal a la part esquerra. La secció de la dreta prové d'un cor danyat, fàcilment identificable per la grandària general del cor i un múscul més prim. Pareix que la transició des d'un cor engrandit fins a un cor danyat ocòrre després d'un 'intercanvi 'genètic, canviant molècules en les cèl·lules del cor que desencadenen una sèrie d'esdeveniments que condueixen a una disminució de la funció cardíaca i, eventualment, a la mort.

  Escrit per Katie Panteli

  Foto cortesia del Grueter laboratory, University of Iowa Health Care
  Departament del Internal Medicine, Cardiovascular Division, University of Iowa, Iowoa City, IA, EEUU
  Drets originals de la imatge dels autors originals
  Recerca publicada en JCI Insight, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.