• 17 d'octubre de 2017

  Rotació i Acció

  Les nostres cèl·lules presionen i tiren contra el món que les envolta, utilitzant forces mecàniques per a fer les coses –crèixer, moure's i possiblement canviar de forma. Les tensions diminutes són essencials per al desenvolupament i la reparació tissular, però també ajuden a malalties com l'avanç del càncer. Aquestes cèl·lules renals de ratolí estan creixent sobre plataformes amb formes diferents, atrapades per a que els científics puguen vore-les alliberar-se. Una proteïna semblant a una fibra, anomenada talina, que ajuda al citoesquelet de cada cèl·lula, s'uneix a un nou tipus de sensor –produix fluorescència (verda) depenent de com d'estirades estiguen les fibres. Podem veure la talina sota tensió als cantons de la cèl·lula triangular. El sensor permet mesurar aquestes diminutes forces de piconewtons, bilions de vegades més menudes que les necessàries per a guanyar al joc dels equips que s'estiren amb una corda. Combinar aquesta prova d'estrès amb pistes visuals de diferents fibres (violeta i gris), pot proporcionar futures pistes per a impulsar les cèl·lules sanes encara més, mentre que les canceroses es pleguen sota pressió.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Pia Ringer i col·laboradors
  Max Planck Institute of Biochemistry, Martinsried, Alemanya
  Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group 2017
  Publicat en Nature Methods, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.