• 7 de novembre de 2017

  Cors Joves

  A mesura que un bebé es desenvolupa a l'úter, les fibres musculars cardíaques creixen i es torcen per formar una bomba que bategarà per la resta de la seua vida. Els investigadors van observar 23 cors humans en desenvolupament i veieren que ocorren canvis importants al múscul en un moment precís –al llarg de quatre dies, començant pel dia 124 de l'embaràs. Ací, una tècnica anomenada imatgeria amb tensor de difussió en ressonància magnètica destaca les fibres musculars com a línies acolorides artificialment en funció dels seus girs dins de l'estructura general. Aquest cor de 128 dies ha engrossit les seues fibres, creant el septe muscular (la branca roja i llarga) i enfortint les parets del ventricles (els espais blancs), passos crucials en la supervivència del fetus. Com que els defectes en el cor són una causa principal d'avortaments involuntaris, imatges com aquesta podrien proporcionar una comparació per futurs embarassos. Escàners rutinaris durant aquests importants quatre dies podrien detectar problemes amb antelació, salvant vides joves.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de la Dra. Eleftheria Pervolaraki
  School of Biomedical Sciences, University of Leeds, Leeds, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.