• 7 de novembre de 2017

  Cors Joves

  A mesura que un bebé es desenvolupa a l'úter, les fibres musculars cardíaques creixen i es torcen per formar una bomba que bategarà per la resta de la seua vida. Els investigadors van observar 23 cors humans en desenvolupament i veieren que ocorren canvis importants al múscul en un moment precís –al llarg de quatre dies, començant pel dia 124 de l'embaràs. Ací, una tècnica anomenada imatgeria amb tensor de difussió en ressonància magnètica destaca les fibres musculars com a línies acolorides artificialment en funció dels seus girs dins de l'estructura general. Aquest cor de 128 dies ha engrossit les seues fibres, creant el septe muscular (la branca roja i llarga) i enfortint les parets del ventricles (els espais blancs), passos crucials en la supervivència del fetus. Com que els defectes en el cor són una causa principal d'avortaments involuntaris, imatges com aquesta podrien proporcionar una comparació per futurs embarassos. Escàners rutinaris durant aquests importants quatre dies podrien detectar problemes amb antelació, salvant vides joves.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de la Dra. Eleftheria Pervolaraki
  School of Biomedical Sciences, University of Leeds, Leeds, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.