• 6 de novembre de 2017

  Cervell de Xiquet Soterrat

  Durant 49.000 anys, l'esquelet d'un xiquet de 7 anys va restar soterrat en una cova al nord-oest d'Espanya. Aquest descobriment està reescrivint el que sabíem sobre els nostres cosins propers avantpassats, els Neandertals. Es pensava que aquesta espècie d'humà ara extingida eren basta i primitiva, amb cervells que es desenvolupaven ràpid i que eren simples. Però les noves troballes capgiren aquesta teoria. És la primera vegada que els científics han estudiat un esquelet relativament complet d'un xiquet Neandertal en un punt clau del desenvolupament. L'anàlisi dels ossos del crani mostra que el seu cervell encara s'estava desenvolupant a una edat en què els cervells del xiquets humans moderns estan completament formats. Açò suggereix que els Neandertals eren més intel·ligents del que ens pensàvem. S'afegeix a un cos creixent d'investigacions que mostren similituds entre ambdues espècies i podria ajudar als científics a entendre millor l'evolució i funció dels nostres cervells.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge del Paleoanthropology Group MNCN-CSIC
  Paleoanthropology Group, Department of Paleobiology, Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN)–Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Madrid, Espanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.