• 6 de novembre de 2017

    Cervell de Xiquet Soterrat

    Durant 49.000 anys, l'esquelet d'un xiquet de 7 anys va restar soterrat en una cova al nord-oest d'Espanya. Aquest descobriment està reescrivint el que sabíem sobre els nostres cosins propers avantpassats, els Neandertals. Es pensava que aquesta espècie d'humà ara extingida eren basta i primitiva, amb cervells que es desenvolupaven ràpid i que eren simples. Però les noves troballes capgiren aquesta teoria. És la primera vegada que els científics han estudiat un esquelet relativament complet d'un xiquet Neandertal en un punt clau del desenvolupament. L'anàlisi dels ossos del crani mostra que el seu cervell encara s'estava desenvolupant a una edat en què els cervells del xiquets humans moderns estan completament formats. Açò suggereix que els Neandertals eren més intel·ligents del que ens pensàvem. S'afegeix a un cos creixent d'investigacions que mostren similituds entre ambdues espècies i podria ajudar als científics a entendre millor l'evolució i funció dels nostres cervells.

    Escrit per Deborah Oakley
    Imatge del Paleoanthropology Group MNCN-CSIC
    Paleoanthropology Group, Department of Paleobiology, Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN)–Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Madrid, Espanya
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Science, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.