• 11 de març de 2016

  Cromosomes Vells

  De la mateixa manera que a mesura que les persones envelleixen, comencen a pansir-se i encollir-se i així, aparentment, també ho fan els seus cromosomes. La senescència (terme tècnic per designar l'envelliment) es produeix tant a nivell cel·lular com de l'organisme. Els investigadors han descobert que els cromosomes de cèl·lules senescents es tornen més compactes. Els cromosomes modelats per ordinador mostrats a la imatge, per exemple, representen una cèl·lula normal replicant-se (esquerra) i una senescent (dreta). Tot i que aquesta compactació sembla tancar el genoma (de fet molts gens es silencien) certs gens s'activen durant el procés. La senescència marca el final de la capacitat d'una cèl·lula per reproduir-se, i això vol dir que els teixits de persones d'edat avançada no es poden reparar tant bé com els dels joves, però això proporciona una protecció inherent contra el càncer, on les cèl·lules es divideixen incontrolablement. La comprensió de com les cèl·lula fan la transició cap a la senescència i quins són els gens que l’activen o desactiven podria ajudar a la investigació en la prevenció del càncer i, d'altra banda, a la regeneració de teixits.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge del treball de Steven W. Criscione, Marco De Cecco, i col·laboradors.
  Department of Molecular Biology, Cell Biology and Biochemistry, Brown University, Providence, RI, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors, i sota la llicència CC BY-NC.
  Publicat en Science Advances, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.