• 11 de març de 2016

    Cromosomes Vells

    De la mateixa manera que a mesura que les persones envelleixen, comencen a pansir-se i encollir-se i així, aparentment, també ho fan els seus cromosomes. La senescència (terme tècnic per designar l'envelliment) es produeix tant a nivell cel·lular com de l'organisme. Els investigadors han descobert que els cromosomes de cèl·lules senescents es tornen més compactes. Els cromosomes modelats per ordinador mostrats a la imatge, per exemple, representen una cèl·lula normal replicant-se (esquerra) i una senescent (dreta). Tot i que aquesta compactació sembla tancar el genoma (de fet molts gens es silencien) certs gens s'activen durant el procés. La senescència marca el final de la capacitat d'una cèl·lula per reproduir-se, i això vol dir que els teixits de persones d'edat avançada no es poden reparar tant bé com els dels joves, però això proporciona una protecció inherent contra el càncer, on les cèl·lules es divideixen incontrolablement. La comprensió de com les cèl·lula fan la transició cap a la senescència i quins són els gens que l’activen o desactiven podria ajudar a la investigació en la prevenció del càncer i, d'altra banda, a la regeneració de teixits.

    Escrit per Ruth Williams

    Imatge del treball de Steven W. Criscione, Marco De Cecco, i col·laboradors.
    Department of Molecular Biology, Cell Biology and Biochemistry, Brown University, Providence, RI, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors, i sota la llicència CC BY-NC.
    Publicat en Science Advances, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.