• 12 de març de 2016

  Sensació d'Embolicament

  Tallada en rodanxes i amb una ganiveta de diamant, una neurona s'assembla una mica a un túnel. El nervi ciàtic (a la dreta de la part inferior) transporta els senyals elèctrics procedents de la medul·la espinal per la cama, però no sense una mica d'ajuda. A mesura que el nervi es desenvolupa, el seu cos (anomenat axó) està envoltat per les cèl·lules de Schwann que emboliquen els axons en capes i capes de mielina cerosa (els anells de color negre), com si es tractara de pals en una màquina de fer cotó de sucre. Gràcies als detalls de la microscòpia electrònica de transmissió es poden comptar al voltant d'aquest nervi més de 30 anells de mielina. Una 'beina' de mielina no sols protegeix el nervi ciàtic, també afina les seues propietats elèctriques, organitzant les sensacions que sentim en les nostres extremitats inferiors. Recentment, els investigadors han aconseguit fer créixer noves poblacions de cèl·lules de Schwann a partir de cèl·lules mare procedents de pell humana, un pas important cap a la substitució de la mielina en pacients amb lesions nervioses.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del Prof. Juan Carlos León - Contreras , Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán , Ciudad de México, Mèxic
  Imatge procedent de la FEI Image Gallery
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf; reproduïda amb permís de la FEI
  Investigació publicada en Development, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.