• 18 de setembre de 2018

  Cucs en Creixement

  Si pogueres amprar una habilitat d'un animal, ¿quina seria? ¿Voldries volar com un ocell?, ¿córrer com un guepard? o, potser, ¿recuperar el teu cos des d'un sol tros, com un cuc? Els científics que se centren en aquesta tercera opció han descobert un secret del que fa el cuc. Van identificar una única cèl·lula particular que conté tot el poder regenerador que necessita el cuc. Aquesta cèl·lula, que es pot identificar mitjançant la forma vigorosa d'expressar un gen particular, és capaç de desenvolupar-se en tots els diferents tipus de cèl·lules que formen un cuc complet i saludable. De fet, trasplantar una sola d'aquestes cèl·lules reparadores, en cucs molt afectats per radiació, va ser suficient per recuperar-los de la vora de la mort (a la imatge es mostra el procés de la recuperació, des dels 18 dies posteriors al trasplantament, a la part superior esquerra, fins el 65, a la part inferior dreta). ¿Podria, algun dia, repetir-se aquesta gesta de reconstrucció en humans?

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Zeng i col·laboradors
  Stowers Institute for Medical Research, Kansas City, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.