• 16 de juny de 2016

    Cues Llargues

    Com es conegut, les sargantanes espantades poden despendre la seua cua per tal d'evitar ser capturades, aleshores aquesta torna a créixer, aparentment sense cap dany per l’experiència. En contrast, per a nosaltres els humans, reparar teixits a la vida adulta és un procés lent i limitat, i la pèrdua d’extremitats sols pot ser reemplaçada per mitjans artificials. Per comprendre com alguns rèptils poden regenerar conjunts complets d'òrgans, mentre la majoria d'altres vertebrats no poden, els científics estan investigant la regeneració de la cua a l'anolis verd (a la fotografia). Observaren un canvi en la distribució de seqüencies menudes de nucleòtids, conegudes com micro-RNAs, a la cua del fardatxo, a mida que va creixent. Reconegut com important durant al desenvolupament, i prèviament implicat en la regeneració dels amfibis, els micro-RNAs poden regular l'activitat de diversos gens, coordinant el complex procés requerit per a produir estructures sofisticades com són les extremitats. Entendre com aquests micro-RNAs funcionen en fardatxos pot algun dia inspirar teràpies regeneratives, esperant estimular també la regeneració de teixits danyats en humans.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge cortesia del Dr. Kenro Kusumi
    School of Life Sciences, Arizona State University, Tempe, AZ, EUA
    Drets de la imatge reservats pel fotògraf
    Investigació publicada en BMC Genomics, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.