• 28 de març de 2016

  Curació Biònica

  Maleït amb una capacitat infinita de curació, ell va estar sotmés a cirurgia experimental per a impregnar el seu esquelet sencer amb adamantium, creant a un assassí indestructible. Així comença la història del llibre de còmics del superheroi Lobezno, però hi ha una mica de ciència en aquesta ficció. La capacitat del cos per a curar-se és vital per a l'integració amb èxit dels implants de titani, des de les prótesis de maluc fins els marcapassos. El tractament d'aquestes implantacions amb un àlcali millora considerablement la cicatrització del teixit. ¿Però com? La incubació del titani tractat amb àlcali, o sense tractar, amb la sang humana i fibroblasts (color marró) desvela part del trencaclosques. La microscopia electrònica de rastreig d'aquestes cèl·lules mostra que treballen juntes sobre la superfície metàl·lica tractada per a crear coàguls de sang més grossos (a la imatge) i alliberar més factors que estimulen el creixement dels vasos sanguinis, processos clau en la cicatrització dels teixits. Amb aquest model per mimetitzar la reacció del cos als implants metàl·lics, altres potencials biomaterials poden ser provats de forma més precisa.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de Melanie A Burkhardt i col·laboradors
  Departament of Health Sciences and Technology, Laboratory of Applied Mechanobiology, ETH Zurich, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en Scientific Reports, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.