• 28 de març de 2016

  Curació Biònica

  Maleït amb una capacitat infinita de curació, ell va estar sotmés a cirurgia experimental per a impregnar el seu esquelet sencer amb adamantium, creant a un assassí indestructible. Així comença la història del llibre de còmics del superheroi Lobezno, però hi ha una mica de ciència en aquesta ficció. La capacitat del cos per a curar-se és vital per a l'integració amb èxit dels implants de titani, des de les prótesis de maluc fins els marcapassos. El tractament d'aquestes implantacions amb un àlcali millora considerablement la cicatrització del teixit. ¿Però com? La incubació del titani tractat amb àlcali, o sense tractar, amb la sang humana i fibroblasts (color marró) desvela part del trencaclosques. La microscopia electrònica de rastreig d'aquestes cèl·lules mostra que treballen juntes sobre la superfície metàl·lica tractada per a crear coàguls de sang més grossos (a la imatge) i alliberar més factors que estimulen el creixement dels vasos sanguinis, processos clau en la cicatrització dels teixits. Amb aquest model per mimetitzar la reacció del cos als implants metàl·lics, altres potencials biomaterials poden ser provats de forma més precisa.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Melanie A Burkhardt i col·laboradors
  Departament of Health Sciences and Technology, Laboratory of Applied Mechanobiology, ETH Zurich, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en Scientific Reports, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.