• 29 de març de 2016

  Tallant Connexions

  El vast nombre i la complexitat de les connexions entre les cèl·lules del cervell humà és impactant, i tot i això l'habilitat del cervell per a processar informació és sorprenentment eficient. Açò és en part perquè mentre un xiquet creix i aprèn coses noves, certes connexions es fan més fortes mentre que d'altres s'eliminen, un procés anomenat poda. Al voltant de l'adolescència té lloc una gran part de la poda, es pensa que per tal d'optimitzar la capacitat de processament, però noves investigacions suggereixen que podes massa entusiastes poden incrementar el risc d'una persona de patir esquizofrènia (una condició que casualment es manifesta a l'adolescència o l'inici de l'edat adulta). Al cervell de pacients amb esquizofrènia s'han trobat uns nivells més elevats d'una proteïna anomenada C4 (en verd); a la imatge es veu ací a les connexions entre neurones humanes. Mentre que es coneix millor el paper de C4 fora del cervell com un factor immunològic encarregat de localitzar patògens per tal d'eliminar-los, dintre del cervell sembla que les dianes del C4 són les connexions neurals no desitjades.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge cortesia de Heather de Rivera, del McCarrol lab
  Department of Genetics, Harvard Medical School, Boston, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Recerca publicada en Nature, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.