• 11 de gener de 2020

  Curant el Cervell

  Un cop violent al cap o al cos pot tindre efectes devastadors, amb alguns símptomes com la pèrdua de memòria i l’epilèpsia, que es poden mantindre durant dies, mesos i fins i tot anys. Si bé el cos generalment és bastant bo per reparar-se, li resulta difícil produir noves neurones després d’una lesió cerebral traumàtica (TBI). En un intent de rectificar això, els científics han provat recentment amb ratolins una nova teràpia per a TBI que té com a objectiu l’hipocamp, l’àrea del cervell responsable de la memòria i l’aprenentatge. L’equip va trasplantar cèl·lules progenitores capaces de substituir les interneurones [un tipus de neurones] perdudes després de la lesió a l’hipocamp de ratolins després del TBI. Les cèl·lules trasplantades (verdes) formaren noves connexions amb les cèl·lules supervivents (blau) i van ajudar a reconstruir els circuits danyats de l'hipocamp. La memòria va millorar un mes després del trasplantament i els ratolins no van desenvolupar epilèpsia. Demostrar l’èxit a llarg termini de la teràpia cel·lular TBI és un pas significatiu cap a la implementació d’aquest tipus de teràpia al món real.

  Escrit per Gaëlle Coullon
  Imatge del treball de Bingyao Zhu, Jisu Eom i Robert F. Hunt
  Department of Anatomy & Neurobiology, University of California, Irvine, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.