• 12 de gener de 2020

  Fent Carasses

  Des de les petites càpsules que transporten fàrmacs dins del cos fins als trasplantaments dissenyats a mesura, "impresos" a partir de les cèl·lules del pacient, la impressió 3D està canviant la medicina moderna. Els investigadors es troben ara interessats en la quarta dimensió: el temps. Ací veiem com una mena de "costelles" diminutes, fetes de diferents tints de silicona, són inserides en un acurat disseny superposat, gràcies a una barreja de matemàtiques, informàtica i ciència dels materials. Cada pigment respon de manera diferent als canvis de temperatura, augmentat o disminuint la seua grandària al llarg del temps; les capes planes de les "costelles" poden ser activades de manera que s'estiren unes a altres per adquirir una forma tridimensional predeterminada. Aquest disseny en particular és la cara de Carl Friedrich Gauss, la geometria del qual va inspirar aquesta tècnica. En el futur, uns principis similars podrien aplicar-se a l'enginyeria de teixits o a les pròtesis, creant dissenys metamòrfics que s'adapten a l'entorn i a la seua funció al llarg del temps.

  Escrit per John Ankers
  Part d'un video de J. William Boley, Wim M. van Rees i col·laboradors
  Paulson School of Engineering and Applied Sciences, Harvard University, Cambridge, MA, Estats Units
  Drets del video reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.