• 12 de gener de 2020

  Fent Carasses

  Des de les petites càpsules que transporten fàrmacs dins del cos fins als trasplantaments dissenyats a mesura, "impresos" a partir de les cèl·lules del pacient, la impressió 3D està canviant la medicina moderna. Els investigadors es troben ara interessats en la quarta dimensió: el temps. Ací veiem com una mena de "costelles" diminutes, fetes de diferents tints de silicona, són inserides en un acurat disseny superposat, gràcies a una barreja de matemàtiques, informàtica i ciència dels materials. Cada pigment respon de manera diferent als canvis de temperatura, augmentat o disminuint la seua grandària al llarg del temps; les capes planes de les "costelles" poden ser activades de manera que s'estiren unes a altres per adquirir una forma tridimensional predeterminada. Aquest disseny en particular és la cara de Carl Friedrich Gauss, la geometria del qual va inspirar aquesta tècnica. En el futur, uns principis similars podrien aplicar-se a l'enginyeria de teixits o a les pròtesis, creant dissenys metamòrfics que s'adapten a l'entorn i a la seua funció al llarg del temps.

  Escrit per John Ankers

  Part d'un video de J. William Boley, Wim M. van Rees i col·laboradors
  Paulson School of Engineering and Applied Sciences, Harvard University, Cambridge, MA, Estats Units
  Drets del video reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.