• 1 de setembre de 2020

  De Dents a Peus

  La malaltia Charcot-Marie-Tooth no afecta les dents. Normalment, sol afectar a aquelles parts del cos que es troben més allunyades de la nostra boca com les mans i els peus. El seu nom prové dels científics que la varen identificar: Jean-Martin Charcot, Pierre Marie i Howard Tooth. Aquesta malaltia danya els nervis que van des del cervell fins a la medul·la espinal i cap als músculs, portant els senyals que controlen els seus moviments. Les persones afectades per la malaltia presenten debilitat muscular, adormiment dels peus, turmells i mans, una marxa peculiar, i els peus plans o arquejats. No hi ha cap cura. Actualment, els investigadors han descobert per primera vegada que l'extensió del dany difereix de la localització del nervi i la taxa de creixement. Un major dany fou observat en les extremitats posteriors respecte a les anteriors en aquells ratolins amb una mutació genètica que causa una variant de la malaltia en les persones. Ací, els nervis (verd) de la pota posterior del ratolí ha perdut les connexions amb els receptors (morat) de les cèl·lules musculars. Hui comença el mes de la conscienciació sobre la malaltia Charcot-Marie-Tooth.

  Escrit per Deborah Oakley
  Imatge de James Sleigh, UCL Institute of Neurology
  Department of Neuromuscular Diseases, UCL Queen Square Institute of Neurology, University College London, London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats per James Sleigh
  Investigació Publicada en Cell Death & Disease, juliol de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.