-
9 de desembre de 2017
De la Mel a l'Os
Amb el potencial de transformar-se en un nou teixit sa, les cèl·lules mare ofereixen la promesa de reparació i de recuperació a milions de persones d'arreu del món. Aquestes cèl·lules mare mesenquimàtiques derivades del teixit adipós (ADMSCs, en verd) són multipotents: poden canviar-se, o diferenciar-se, en diversos tipus de cèl·lules, com el greix, l'os o el cartílag. La pregunta és ¿com fomentar una destinació sobre les altres? Aquí, les ADMSCs creixen sobre ''bastides'' fetes de nanofibres disposades de diferents maneres: aleatòriament (a l'esquerra), en una direcció (al centre) o amb patró de bresca (a la dreta). Fotografiats després d'un (dalt), dos (centre) o sis (baix) dies d'estar units a les seues bastides, les cèl·lules mare creixen i s'estenen de diferents formes: les cèl·lules de la dreta es corben al voltant de la bresca. Resulta que aquesta disposició és just la que afavorix la diferenciació en osteoblasts [cèl·lules òssies joves], i el que podria influir en els dissenys futurs per l'enginyeria del teixit ossi.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball de Salima Nedjari, Firas Awaja i George Atlankov
Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC), Barcelona, Espanya
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
Publicat en Scientific Reports, novembre de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.