• 10 de desembre de 2017

    Il·luminant

    Malgrat els avanços significatius en la nostra comprensió, el funcionament del cervell seguix sent un misteri. Per mirar dins d'aquesta caixa negra, un equip d'investigadors realitzà recentment un experiment extraordinari: utilitzant eines genètiques, van modificar les neurones de ratolins vius perquè presentaren fluorescència de diferents colors quan s'activaven, després van implantar microscopis diminuts sobre els seus caps. Això els va permetre observar el treball cerebral mentre els ratolins socialitzaven entre ells. Ací es mostren patrons d'activitat en l'amígdala mitjana, una àrea del cervell implicada en la memòria i en l'emoció: les cèl·lules en verd es van tornar actives quan el subjecte va trobar un ratolí mascle, mentre que altres van respondre a la presència de femelles (en roig) o d'ambdós sexes (en groc). El seguiment de l'activitat cerebral d'aquests ratolins durant diversos mesos va demostrar que les interaccions socials, com l'aparellament, poden canviar la forma en què el cervell respon, brindant una nova llum sobre les bases neuronals del comportament social.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge del Catherina Dulac Lab
    Department of Molecular and Cellular Biology and Center for Brain Science, Harvard University, Cambridge, MA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Cell, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.