• 14 d'agost de 2018

  Defensors Ofensius

  Un escenari de batalla 30.000 vegades més menut que un amfiteatre romà, aquest dispositiu microfluídic recrea els esdeveniments microscòpics de la malaltia d’Alzheimer. De vegades, els cervells envellits acumulen proteïnes de rebuig –plaques amiloides pegaloses i proteïnes tau embolicades. Tot i que aquestes poden interferir amb els senyals entre neurones com les que es veuen ací (marcades amb color verd), també poden acumular-se inofensivament durant dècades. El problema real és com el cervell respon –les cèl·lules microglials (roges), elementas de les pròpies defenses immunitàries del cervell, fluïxen cap a les àrees del cervell afectades (o cap als canals prims en la fotografia) i ataquen les neurones en problemes. Mentre que les defenses massa entusiastes intenten desfer-se de les plaques, els nivells de neuroinflamació augmenten, causant un dany irreparable. Aquest model artificial es pot utilitzar ara per trobar noves formes de parar la formació inicial de les plaques, però també per provar fàrmacs dissenyats per a calmar les cèl·lules microglials d’aquelles persones en risc.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Joseph Park i col·laboradors
  University of North Carolina at Charlotte, NC, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Neuroscience, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.