-
4 d’agost de 2018
Des de les Profunditats
Als oceans, llacs, i rius d’arreu del món, uns microorganismes anomenats diatomees formen closques amb formes estranyes –piràmides, estrelles, corbes semblants a bols, totes elles formades lentament a base de capes de sílice, una damunt d’altra. Inspirats per aquests creatius microbis, els nanotecnòlegs estan creant els seus propis dissenys resistents de sílice (mostrats a la primera fila) amb milers d’usos. Primer utilitzen ADN origami per a produir un tipus de bastida en forma de malla mitjançant fils d’ADN. Després, partícules de sílice són atretes cap a l'ADN per la seua càrrega elèctrica. Fetes, capa a capa, com una closca artificial de diatomea, les estructures biomimètiques acabades (fotografiades ací amb dos diferents tipus de microscopis de molts augments) són molt més fortes que les bastides, exclusivament, d’ADN. Elles podrien ser allò que introduïsca fàrmacs dins del cos humà, tot mentre siguen resistents als forts corrents de les nostres venes i teixits –com les diatomees, balancejant-se en les ones del mar.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball de Xiaoguo Liu, Fei Zhang i Xinxin Jing, i col·laboradors
University of Chinese Academy of Sciences, Shangai, Xina i Biodesign Institute, Tempe, AZ, EUA
Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group 2018
Publicat en Nature, juliol de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.