• 3 de maig de 2019

  Descamant-se

  La fibrosi quística (FQ), una malaltia genètica que es desenvolupa en etapes primerenques de la infància, es caracteritza per l'acumulació de moc espès, infeccions bacterianes i dany estructural en els pulmons. Tot i que algunes teories suggereixen que una infecció inicial desencadena l'aparició d'altres símptomes, un estudi recent que va realitzar un seguiment de pacients joves amb FQ va trobar que l'acumulació de moc en els pulmons era el primer signe important de la malaltia. En examinar els fluids que es van rentar a través de seccions dels seus pulmons, una tècnica coneguda com rentament broncoalveolar, es van revelar consistentment més mucines, les proteïnes clau en el moc, i més escates de moc sòlid en comparació amb xiquets sans, fins i tot quan no es van observar altres símptomes. Els seus escates de moc (a la imatge, a l'esquerra) també tenien una aparença diferent sota el microscopi, més denses i més granulars que les dels pulmons sans (a la dreta). Sent el moc tan important en les primeres etapes de la FQ, els investigadors suggereixen que el desenvolupament de medicaments segurs per fludificar el moc poden ajudar a retardar la progressió de la malaltia en pacients joves.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del Camille Ehre Lab, UNC School of Medicine
  Institut Marsico Lung, Universitat de Carolina del Nord a Chapel Hill, NC, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada a Science Translational Medicine, Abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.