• 6 d'agost de 2022

  Desconnectats i Sense Arrancar

  A ningú no li agrada sentir dolor. Per sort, per a la majoria de nosaltres el dolor desapareix amb el temps o amb ajuda mèdica. Però quan el nostre sistema nerviós es danya, aquests senyals poden convertir-se en un dolor persistent i debilitant en afeccions com la neuropatia. No està clar per què ocorre això i, conseqüentment, les opcions de tractament són inadequades. Utilitzant una tècnica de microscòpia anomenada imatgeria de fluorescència d'excitació de dos fotons, els investigadors van estudiar la recuperació dels nervis després de provocar danys en ratolins per tractar d'entendre què causa la neuropatia. Tres dies després de lesionar un dit del peu (a fila inferior), el dit no presentava sensibilitat per haver perdut dos tipus de neurones sensorials, les fibres tàctils (a l'esquerra) i les nociceptores (a la dreta), en comparació amb els ratolins sense lesions (a fila superior). Mitjançant aquesta tècnica no invasiva d'anàlisi d'imatges, per observar el nou creixement de les neurones, els investigadors van descobrir que les nociceptores eren els responsables del dolor crònic. Quan aquestes neurones sensorials intenten restablir la seua xarxa en zones danyades, acaben de manera anòmala i són estimulades amb un contacte més lleuger que abans, la qual cosa provoca dolor.

  Escrit per Sophie Arthur
  Imatge del treball de Vijayan Gangadharan i col·laboradors/es
  Institute of Pharmacology, Heidelberg University, Heidelberg, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature, maig de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.