• 24 d'abril de 2015

  Desterrant l'Ebola

  El brot d'Ebola a l'Àfrica Occidental està encara en curs, amb més de 24.000 casos registrats i cap tractament o vacuna amb llicència. La comprensió de com el cos interactua (i tracta de lluitar) amb el virus és clau per al desenvolupament de vacunes eficaces. Els limfòcits B i T són les cèl·lules de defensa del cos contra la malaltia –quan troben una infecció es multipliquen i l'ataquen. És important destacar que aquestes cèl·lules del sistema immunitari 'recordaran' la malaltia, creant una immunitat front a la reinfecció. Fins ara es creia que el virus de l'Ebola (a la foto) era un immunosupressor, el que limita la capacitat del cos per defensar-se d'aquesta manera. Però monitoritzant la resposta dels limfòcits B i T en quatre pacients infectats amb Ebola s'observà que hi havia activació significativa dels limfòcits B i T, amb particularment grans proporcions de limfòcits T de tipus CD8. Aquests limfòcits T detecten proteïnes específiques del virus, el que suggerix que els medicaments que contenen aquestes proteïnes activaran la producció de limfòcits T de tipus CD8, proporcionant una futura vacuna eficaç contra l'Ebola.

  Escrit per Helen Thomas

  Imatge de Cynthia Goldsmith i Pierre Rollin
  Centers for Disease Control and Prevention, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PNAS, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.