• 19 de març de 2017

  Destinació Final

  Quan pilotes dins d’una estació abarrotada, la sincronització és única. Els primers en arribar són aquells que aconsegueixen un seient, mentre que els que arriben tard són aquells que queden de peu al costat de les portes. L’ordre de moviment de les cèl·lules té un efecte similar en el desenvolupament de teixits. Emprant tècniques d'imatge 4D, els investigadors van estudiar la dinàmica de les cèl·lules en l'orella interna, en desenvolupament, del peix zebra. En l’orella, les cèl·lules anomenades neuroblasts es desenvolupen en diferents tipus de cèl·lules. Part d’aquest procés del desenvolupament implica eixir del seu lloc original – una estructura anomenada epiteli – i embarcar-se en un viatge a través de l'orella interna en desenvolupament (de color magenta). Els investigadors van rastrejar neuroblasts individuals (en verd) menejant-se a través de l'orella interna durant dues hores (d’esquerra a dreta). Van trobar que el lloc i l’ordre en què els neuroblasts, que havien abandonat l’epiteli, donaren una indicació primerenca d'on anaven a acabar. Més útil que veure als viatgers al tren, aquest procediment podria revelar més detalls sobre el desenvolupament de l’orella interna.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge adaptada del treball de Sylvia Dyballa i col·laboradors
  Department of Experimental and Health Sciences, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, Spain
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.