• 20 de març de 2017

  Edició de Peixos

  Açò no és cap criatura horrosa de les profunditats sinó un peix zebra en desenvolupament. Els seus ulls brillen de color roig després d'aplicar-li un truc d’enginyeria genètica. Una tècnica revolucionària anomenada CRISPR/Cas9 permet als científics editar el genoma del peix –afegint o eliminant gens– proporcionant un testimoni útil per tal d’editar en altres espècies, incloent cèl·lules humanes. Ací la CRISPR insereix un gen artificial fluorescent roig que s’activa junt amb un gen natural del cristal·lí de l’ull del peix. El nou gen produeix una proteïna roja en l’iris, i també en els neuromasts sensorials – les cèl·lules, com puntets al voltant les orelles en desenvolupament, que detecten vibracions en l’aigua, útils quan hi ha depredadors al voltant. Combinat ací amb una tinció turquesa per ressaltar els sistema nerviós en desenvolupament, els gens editats del peix zebra també tenen un gegantesc potencial en explorar els desordres i les malalties genètiques que impliquen gens humans semblants.

  Escrit per John Ankers

  Imatge d'Ingrid Lekk i Steve Wilson, University College London, Regne Unit
  University College London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels fotògrafs
  Finalista dels Premis Wellcome Image d'enguany

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.