• 19 de novembre de 2017

  Desxifrant l'Alzheimer

  Més de mig milió de persones al Regne Unit pateixen l'Alzheimer –una malaltia progressiva que causa símptomes que afecten profundament la vida quotidiana del pacient. A mesura que avança l'Alzheimer, es creen estructures anomenades plaques (cúmuls de proteïnes) entre les neurones. Dins de les neurones, que tenen un ''cos'' i una projecció, l'axó– les vesícules anomenades lisosomes funcionen com a ''recol·lectors d'escombraries'', es mouen pel cos de la cèl·lula, degradant estructures antigues i danyades. En l'Alzheimer, aquests lisosomes poden quedar atrapats i acumular-se dins de l'axó, incapaços de dur a terme el seu treball en el cos cel·lular, i estan associats a la formació de plaques. Aprofundint en el tema, els investigadors van trobar que la pèrdua o la falla d'una molècula de les neurones anomenada JIP3 també va provocar una acumulació de lisosomes, unflant les cèl·lules (a la foto) i contribuint a plaques més grans. Aquesta troballa recolza la idea que tant els factors genètics com els ambientals contribueixen a la progressió de la malaltia.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Swetha Gowrishankar, Yumei Wu i Shawn M. Ferguson
  Department of Cell Biology, Yale University School of Medicine, New Haven, CT, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Journal of Cell Biology, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.