• 3 de juny de 2020

  Digues No al Ruixat

  Quantes vegades hem dit "manteniu-vos fora de perill" o "manteniu-vos saludables" durant aquests últims mesos? Junt amb els esforços combinats de les autoritats sanitàries, els metges i els científics sanitaris, les nostres interaccions socials tenen un paper crucial en la limitació de la propagació del COVID-19 (SARS-CoV-2). Malgrat que a vegades les precaucions de distanciament social poden semblar poc pràctiques o abstractes, estudis recents mostren que fins i tot una simple conversació en un espai tancat pot ser suficient per a transmetre partícules virals. Uns aerobiòlegs, han utilitzat làsers per observar i mesurar aquestes petites gotes que expulsem de la boca dient "manteniu-vos sans", trobant semblances del ruixat que es produeix per un esternut o tos. Els científics, que estimen la mida d'aquestes gotetes en funció de la rapidesa amb què s'evaporen, van predir gotes suficientment grans com per poder transportar partícules víriques que poden perdurar molts minuts durant una conversa, i donen suport a l'ús de màscares i a les recomanacions de distanciament mentre continuen les investigacions.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Adriaan Bax, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)
  Drets de la imatge reservats pels autors/ores originals
  Investigació publicada en New England Journal of Medicine, maig de 2020
  i en PNAS, maig 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.