• 3 de juny de 2020

  Digues No al Ruixat

  Quantes vegades hem dit "manteniu-vos fora de perill" o "manteniu-vos saludables" durant aquests últims mesos? Junt amb els esforços combinats de les autoritats sanitàries, els metges i els científics sanitaris, les nostres interaccions socials tenen un paper crucial en la limitació de la propagació del COVID-19 (SARS-CoV-2). Malgrat que a vegades les precaucions de distanciament social poden semblar poc pràctiques o abstractes, estudis recents mostren que fins i tot una simple conversació en un espai tancat pot ser suficient per a transmetre partícules virals. Uns aerobiòlegs, han utilitzat làsers per observar i mesurar aquestes petites gotes que expulsem de la boca dient "manteniu-vos sans", trobant semblances del ruixat que es produeix per un esternut o tos. Els científics, que estimen la mida d'aquestes gotetes en funció de la rapidesa amb què s'evaporen, van predir gotes suficientment grans com per poder transportar partícules víriques que poden perdurar molts minuts durant una conversa, i donen suport a l'ús de màscares i a les recomanacions de distanciament mentre continuen les investigacions.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de Adriaan Bax, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)
  Drets de la imatge reservats pels autors/ores originals
  Investigació publicada en New England Journal of Medicine, maig de 2020
  i en PNAS, maig 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.