• 24 de maig de 2019

  Dirigint la Vida

  La vida partix d'una sola cèl·lula, que es multiplica en milions, prenent incontables formes diferents. Però abans que res puga prendre forma, les primeres cèl·lules han de convertir-se en part de la placenta (un òrgan temporal que nodrix i protegix l'embrió) o del cos del futur nounat. Aquest destí se sol decidir per una seqüència d'interaccions moleculars anomenada ruta de senyalització. Els científics que investiguen una ruta particular que guia les cèl·lules cap a la placenta o el cos, anomenada ‘Notch’, van examinar embrions de ratolí (un, a la imatge; els diferents colors representen els nivells d’activitat Notch de les seues cèl·lules). Van descobrir que la ruta de senyalització Notch s'activa just després de la segona divisió cel·lular, quan l’embrió només té quatre petites cèl·lules. Detalls com aquest són crucials per als investigadors, els quals estan disposats a aprendre precisament com i quan es donen els senyals que induïxen a les cèl·lules a què seguisquen camins particulars. Sabent açò, els investigadors podrien reproduir la ruta durant la producció de nous materials de restauració en les noves teràpies prometedores amb cèl·lules mare.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball de Sergio Menchero i col·laboradors
  Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC), Madrid, Espanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.